062322777 info@digitalk.ba

Za vrijeme recesije ne treba prestati sa oglašavanjem

Prijatelji iz agencije “Play Team” na portalu Ultra.ba objavili su zanimljiv post na temu oglašavanja i zašto ne biste trebali prestati sa oglašavanjem u doba recesije. Uz dozvolu urednika ovaj post prenosim u cjelosti. 

Vanredne i nepredviđene situacije često dovode do različitih kriza. Ova koja nas je trenutno pogodila, sigurno sa sobom nosi mnoge negativne posljedice, a jedna od njih će biti i ekonomska recesija. Često, kada dođe do recesije, mnoge kompanije koje se plaše smanjenja prihoda, počinju smanjivati svoje troškove u raznim područjima, uključujući i one za reklame i oglašavanje.

Istraživanja su pokazala da je nakon posljednje recesije u 2008. godini, potrošnja za oglase samo u SAD-u pala za 13%. Najviše štete su tada pretrpjele novine, gdje su troškovi za oglase pali za 27%, na radiju su se smanjili za 22%, časopisi su preživjeli pad od 18%, televiizija 5%, a online marketing je opao za 2%.

Bez obzira na to, postoji niz studija koje traju gotovo čitav vijek, a koje ukazuju na prednosti održavanja ili čak povećanja oglasnih budžeta za vrijeme ekonomske krize. Oni oglašivači koji su zadržali ili povećali svoju potrošnju na oglase, povećali su i prodaju tokom recesije i nakon nje.

Mnogobrojni su razlozi zašto je bitno nastaviti sa oglašavanjem i tokom usporavanja ekonomije

Kao prvo, brendovi mogu projektovati na potrošače sliku korporativne stabilnosti tokom izazovnih vremena.

„Nivo buke“ cijele kategorije proizvoda nekog brenda može opasti, kada konukerenti smanje svoje troškove oglašavanja. Stvara se veći prostor za promociju, a konkurencija nije velika kao inače. Ovo omogućuje oglašivačima da ponovo pozicioniraju svoj brend na tržištu, ili predstave novi proizvod.

Trošak oglašavanja opada tokom recesije. Istraživanja su pokazala da se direktno oglašavanje putem e-pošte, koje može pružiti veći kratkoročni rast prodaje, povećava tokom recesije. Kada oglašivači smanje svoje troškove reklamiranja, tada čitav brend gubi korak sa svojim potrošačima, što najčešće dovodi do toga sa se gubi trenutna, a vjerovatno i buduća prodaja. Povećanje udjela oglasa obično dovodi i do povećanja udjela na tržištu. To sve zajedno rezultira povećanjem ukupne dobiti.

Postoji mnogo primjera brendova koji su imali koristi održavanjem svojih oglasnih budžeta tokom ekonomskih padova

Tokom 1920-ih, proizvođač pahuljica Post je bio neprikosnoveni lider u proizvodnji ovih namirnica. Za vrijeme Velike depresije, ovaj brend je značajno smanjio budžet za oglašavanje, dok je njegov konkurent Kellog udvostručio svoje troškove oglašavanja. Najviše se bazirao na radio oglašavanje, a uz to je uveo i novu liniju žitarica Rice Krispies. Zarada Kellogga porasla je za 30% i kompanija je postala lider u svojoj kategoriji, a ovaj položaj je zadržala decenijama.

Recesija koja je trajala 17 mjeseci, od 1973. do 1975. godine, bila je pokrenuta energetskom krizom. Krajem 1973. godine, američka vlada je objavila svoj prvi izvještaj u kojem je Toyota Corolla bila druga po ekonomičnosti goriva. Budući da je tada Toyota doživljavala odlčne rezultate u prodaji, kada je došlo do recesije, bili su u iskušenju da smanje bužet za oglašavanje, na šta se srećom nisu odlučili. Pridržavajući se svoje dugoročne strategije, Toyota je do 1976. godine nadmašila Volkswagen, koji je do tada bio vodeći proizvođač uvezenih automobila u SAD.

Tokom recesije 1990. i 1991. godine, Pizza Hut i Taco Bell iskoristili su odluku McDonaldsa da ukine svoj budžet za oglašavanje i promociju. Kao rezultat toga, Pizza Hut je povećao prodaju za 61%, prodaja Taco Bell-a porasla je za 40%, a prodaja McDonaldsa pala za 28%.

Amazonova prodaja porasla je za 28%, 2009. godine tokom recesije. Tehnološka kompanija nastavila je s inovacijama s novim proizvodima za vrijeme pada ekonomije, ponajviše s novim proizvodima Kindle, koji su pomogli rast tržišnog udjela. Prvo, na Božić 2009. godine kupci Amazona kupili su više e-knjiga nego štampanih knjiga. Kao rezultat toga, u glavama potrošača, Amazon je postao inovativna kompanija koja je uvodila jeftinije alternative za potrošače bez limita.

Druga strategija koju trgovci koriste je promjena oglasne poruke i korištenje kratkoročnih podsticaja, kako bi se ekonomska klima uskladila s potrošačima koji traže dobru ponudu. Neki će oglašivači ponuditi beskamatne kredite, kupone ili posebne promocije kako bi povećali prodaju i udio na tržištu. Kad ekonomija odskoči, redovne cijene se lako mogu vratiti.

Iako je prirodna sklonost oglašivača smanjiti oglašavanje tokom recesije, oni brendovi koji održavaju budžet ili mijenjaju svoje poruke, mogu dobiti dugotrajni porast prodaje i tržišnog udjela.

Možda je najbolji citat o oglašavanju u recesiji došao od Sama Waltona, osnivača Wal-Marta. Na pitanje: “Šta mislite o recesiji?” odgovorio je: „Razmislio sam o tome i odlučio da ne učestvujem.“