062322777 info@digitalk.ba

Danas svako na veoma jednostavan i relativno lak način može kreirati video. Svi mobilni telefoni, tableti ili laptopi imaju mogućnost snimanja videa i dovoljno je pritisnuti jedno dugme i snimanje počinje, ali ako pričamo o samom nastanku videa kao što u naslovu piše “od ideje do kampanje”, trebate slijediti određene korake kako biste snimili reprezentativan video.

Sadržaj

Video bi trebao biti napet i prije svega zanimljiv. Ako želite snimiti dobar video, najbolje je da potražiti pomoć. Jer čak je i u kratki  film investirano mnogo truda. Svjetlo, ton i masku ntko ne može realizovati potpuno sam. Iza uspješnog i zanimljivog video oglasa stoji tim ljudi koji je radio na njemu.

Scenario

Važan dio posla obavlja se prije samog snimanja. Prvo je potrebna dobra ideja.  Nakon što smislite šta ćete uopšte snimati i kojim redoslijedom, za to služi scenario. U ovom blog postu nećemo govoriti o pravilnom pisanju scenarija, ali ćemo spomenuti softvere poput Final Draft, Celtx, Movie Magic Screenwriter. Ovi softveri vam mogu olakšati pisanje scenarija, dovoljno je izabrati templejt koji želite i spremni ste za akciju.

Rekviziti i sudionici

Po potrebi potrebno je angažovati određeni broj statista i obezbijediti neophodne rekvizite koji će dočarati i vašu video priči ispričati upravo onako kako vi to želite..

Snimanje

Photo: Jakob Owens, Unsplash.com

Nakon što ste osmislili scenarij, odredili lokacije snimanja, angažovali potrebne statiste i pronašli potrebne rekvizite, tada prelazite na čin snimanja. Za svaki kvalitetan video uradak treba vremena. Za neko jednostavnije snimanje dosta je jedan dan, neka zahtjevnija rješenja znaju uzeti nekoliko mjeseci rada. Za izradu kvalitetnog video materijala snimatelj se mora pravilno pripremiti kako bi razradio ideju.

Postprodukcija

Photo: Jakob Owens, Unsplash.com

Postprodukcija je jednako važna kao i snimanje. Materijal se siječe, dodaju se efekti, dramatična muzika. Za postprodukciju potrebno je obezbijediti odgovarajuće zvučne efekte ili muziku koju možete koristiti u promotivne svrhe. Za pozadinsku muziku možete koristiti servise poput Bensound.com, YouTube Audio biblioteku. Ukoliko na ovim servisima ne dođete do odgovarajuće muzike posjetite AudioJungle.net, biblioteku sa preko 900.000 različitih audio traka. Cijene na AudioJungle-u se kreću od 1 do 35$.

Upload na internet i plaćeno oglašavanje! 

Prilikom uploadovanja na youtube i slične servise, veoma je važno da planirate ključne riječ i iste pravilno ugradite u svoj video zapis. Nudimo usluge optimizacije vašeg video snimka kao i plaćeno oglašavanje na Youtubeu.

Trebate izradu video oglasa, korporativnog filma ili jednostavno želite promovisati postojeći video?
Pošaljite upit putem podstranice KONTAKT, ili direktno na email: anicic.dev@gmail.com