062322777 info@digitalk.ba

Šta je child tema u WordPress-u?

Podtema u WordPressu je podtema koja nasljeđuje sve funkcionalnosti, karakteristike i stil svoje nadređene teme. Child teme su siguran način za izmjenu WordPress teme bez unošenja ikakvih promjena u fajlove nadređene teme. Kada se nadređena tema ažurira, promjene napravljene u podređenoj temi se čuvaju i primjenjuju i na ažuriranu verziju. Zbog toga su child teme najsigurniji i najbolji način za promjenu postojeće teme. Umjesto da direktno mijenjate datoteke tema, možete ih jednostavno zamijeniti predlošcima u podređenoj temi.

Kako napraviti child temu?

Da biste napravili podređenu temu, morate kreirati folder u svom direktoriju tema za svoju novu temu. U ovoj fascikli jedina datoteka koja vam je potrebna je style.css. U zaglavlju datoteke style.css možete odrediti nadređenu temu dodavanjem linije predloška u kodu komentara gdje je napisano ime teme. Budući da je ovaj stilski list uključen nakon stilskog lista nadređenog, on će nadjačati sve stilove u datoteci style.css nadređene teme.

Odnos parent i child teme

Teoretski, svaka WordPress tema može imati child temu, ali ipak nisu sve teme dobre teme za parent temu. U mnogim slučajevim je ipak potrebno programersko znanje, da bi se utvrdilo da li je tema pogodna za child temu ili da li će sve funkcionisati kako treba?

Kada koristiti child temu?

Odluka o korištenju child teme uglavnom zavisi od vaših potreba. Child tema se preporučuje ako konstantno dodajete nove funkcije na svoj sajt ili često mijenjate style.css na temi. U ovim slučajevima toplo preporučujemo da koristite child temu. Child teme rješavaju ovaj problem omogućavajući vam da dodate u njih svoja prilagođavanja. Na ovaj način kada ažurirate nadređenu temu, sve vaše izmene ostaće netaknute.

Child teme omogućavaju prilagođavanje bez usporavanja vaše web lokacije

Još jedan razlog za korištenje podređene teme pri modificiranju WordPress teme je taj što vam daje mir u pogledu performansi vaše web stranice dok pruža prilagođavanja. Korištenjem datoteka vaše WordPress teme, podređena tema neće mnogo uticati na brzinu vaše WordPress stranice. Danijel elaborira:

Nudimo profesionalne usluge web dizajna kako bismo pomogli vašem biznisu da privuče više posjetica i zadrži ih na svom sajtu i učini vjernim partnerima! Nudimo više od lijepog dizajna, mi pravimo sajtove sa kompletnom strategijom koja je namijenjena pretvaranju posjetilaca vaših web stranica u klijente. Kontaktirajte nas odmah i ispričajmo vašu digitalnu priču!