062322777 info@digitalk.ba

Napravili ste novu web stranicu koja savršeno komunicira priču vaše kompanije. Sadržaj ste prilagodili publici, optimizovali ste stranicu na tražilice, mislite da ste završili posao ? Nakon pomenutih koraka jednostavno ste stali sa web pričom. Mnogi nakon izrade web stranice puste je da se sama brine o sebi, to je pogrešan korak, održavanje web strane je važno za svaku kompaniju neovisno o njenoj veličini. Ako pričamo o malim preduzećima, svakako bi mala preduzeća trebala više energije uložiti u web priču kako bi se istakla među “gigantima” u njihovoj branši. Održavanje web strane je važan dio vašeg poslovanja i nemojte nikako dopustiti da se web stranica “brine sama za sebe”, ona je ipak lična karta vašeg preduzeća. Zamjena fotografija, dodavanje novih proizvoda kao i sitne ispravke možda zvuči beznačajno, no to je proces koji je potrebno provoditi svaki dan kako bi  vaša web stranica bila funkcionalna i dobro pozicionirana na tražilicama. Održavanje web strane svakako trebate prepustiti stručnjacima, jer na kraju krajeva pored dodavanja novog sadržaja, održavanje uključuje tehničke poslove kao što je testiranja i ispravljanje grešaka, redovno ažuriranje dodataka…

Šta se desi kada prepustite da se web stranica brine sama o sebi

Pravi online posao počinje kada je web stranica gotova i puštena u rad. Ako ipak prepustite web stranici da se brine sama o sebi sigurno će doći do neželjenih problema:

  • Slabija sigurnost web stranice
  • Korisnici se teško snalaze na webu i zbog toga ne kupuju Vaš proizvod ili je opalo interesovanje za usluge koje nudite
  • Smanjuje se vidljivost na web tražilici

Održavanje web stranice se radi zbog prevencije, složit ćete se da je ipak lakše rješavati sitnije probleme, nego da se suočite sa velikim problemima. Bez održavanja nemojte očekivati da će stranica raditi isto kao prije xy dana tj. dana kada ste istu pustili online. Web preglednici i skripte se redovno nadograđuju, samim tim mogu vam stvoriti probleme na vašoj web stranici. Zbog toga je veoma važno redovno provjeravati dizajn i funkcionalnost web stranice, za taj posao potrebna je određena stručnost. Ukoliko želite da meni prepustite taj posao možete me kontaktirati odmah.  Radim redovno praćenje web stranica koje održavam uz redovan backup.

Održavanje weba i dnevni zadaci

Redovno odgovaranje na blog komentare, već ste upoznati sa činjenicom koliko blog doprinosi vidljivosti kompanije online. Osim rangiranja, kvalitetan blog vaše kompanije dokaz je da ste autoritet u svojoj branši. Blog se piše zbog posjetitelja i publike, komentarisanjem dokazujete kredibilitet posjetiteljima, ali i da internet prisutnost zaista shvatate ozbiljno. Osim odgovaranja na komentare važno je raditi i redovan backup web stranice. Backup je proces kopiranja i arhiviranja novije verzije web stranice, uslučaju greške ili problema podaci su sačuvani. Backup je potrebno redovno raditi kako bi se smanjio rizik od gubljenja sadržaja.

Zadaci koje svaki webmaster treba obavljati jednom sedmično

 Pregled vidljivog dijela web stranice (frontend). Svaka web stranica kreirana je isključivo zbog korisnika usluga. Stoga je važno barem jednom sedmično pregledati vidljivi dio weba tj. obući cipele običnog posjetitelja. Provjerite rade li sve stranice normalno, da li je mobilna verzija web sajta dovoljno prilagođena. Brisanje spam komentara iz baze podataka. Ako već pišete blog spameri će kad tad otkriti vaš web. Potrebno je redovno brisati spam komentare kako biste oslobodili resurse.

Mjesečni zadaci za održavanje web stranice

  1. Testiranje i brisanje nepotrebnih dodataka i tema. Ako pričamo o WordPressu, poznato je da je jedna od najvećih prednosti WordPress sajtova upravo njegova velika baza dodataka koji poboljšavaju rad i funkcionalnost web stranice. Potrebno je jednom mjesečno provjeriti sve plugine, ukloniti one koje ne koristite jer na taj način ćete rasteretiti resurse weba.
  2. Optimizujte vašu bazu podataka! Baze podataka se na dnevnom nivou pune raznim podacima među kojima su mnogi neželjeni i nepotrebni. Iz tog razloga potrebno je mjesečno optimizovati bazu podataka i osloboditi prostor.
  3. Sa rizikom hakiranja susreću se svi web masteri, važno je biti proaktivan i redovno provjeravati sv e nepravilnosti na web stranici.

Godišnji i kvartalni zadaci

Ove aktivnosti nije potrebno obavljati na mjesečnom nivou, ali svakako treba obratiti pažnju na njih kako bi stranica bolje radila: Sljedeće zadatke nije potrebno obavljati svaki mjesec, ali na njih svakako treba obratiti pažnju kako bi web stranica normalno funkcionirala.

  1. Uklonite mrtve linkove. Mrtvi linkovi se smatraju onim linkovima koji vode do stranice koja je trajno nedostupna. Praktično,  mrtvi linkovi su linkovi na vašoj web stranici, linkove koji vode prema vašoj web stranici ili koji linkove koji s vaše web stranice vode na neku stranicu koja više ne postoji. Mrtvi linkovi negativno utiču na korisničko iskustvo i samim tim rizikujete da posjetitelji napuste vaš web i ne vraćaju se na isti.
  2. Ažuriranje poslovnih informacija. Stvari se brzo mijenjaju kako na internetu tako i u stvarnom životu – možda ste promijenili poslovni cilj, možda želite vašu web stranicu povesti u nekom drugom smijeru, ili samo trebate promijeniti kontakt podatke vaše firme. U sklopu održavanja provjerite i osnovne stranice: O nama, Kontakt, Misija, Vizija, itd…