062322777 info@digitalk.ba

Microsoft Copilot predstavlja novog AI partnera kompanije Microsoft, obuhvatajući širok spektar Microsoftovih aplikacija i iskustava, uključujući Microsoft 365, Windows 11, Edge i Bing. Ovaj blog post će vas informisati o ključnim aspektima Copilota, kao i usporedbi s konkurencijom, kao što je Googleova verzija Duet AI.

Šta je Microsoft Copilot?

Microsoft Copilot je AI asistent koji je dizajniran za optimizaciju vaših radnih procesa na različitim Microsoft aplikacijama. Na primjer, u okviru Microsoft 365 aplikacija, kao što su Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Teams, Copilot će vam pomoći generirati tekst i tablice, sažeti e-mailove te stvarati Python vizualizacije. Ova usluga će biti dostupna korisnicima putem besplatnih ažuriranja za Windows 11, uz cijene koje ovise o aplikaciji i planu pretplate.

U ovom videu možete saznati sve informacije o Microsoft Copilotu

Kada će Microsoft Copilot biti dostupan?

Microsoft Copilot će se postepeno uvoditi u različite Microsoft proizvode, s različitim datumima izlaska:

  • Na Windows 11, Copilot kreće od 26. septembra putem besplatnog ažuriranja.
  • Bing i Edge će također uskoro dobiti Copilota.
  • Za korporativne korisnike, Microsoft 365 Copilot će biti dostupan od 1. novembra, dok će ostali korisnici moći pristupiti usluzi ovog jeseni.

Šta je Microsoft 365 Copilot i Microsoft 365 Chat?

Microsoft 365 Copilot označava integraciju AI asistenta u Microsoftovu porodicu produktivnih softverskih aplikacija 365, kao što su Teams, Word, Outlook, Excel i PowerPoint. Ovaj asistent vam pomaže u optimizaciji radnog procesa.

Microsoft 365 Chat je dio iskustva Microsoft 365 Copilota i pruža chat sučelje s pristupom podacima iz različitih Microsoft radnih aplikacija, omogućavajući vam da postavljate pitanja i dobijate asistenciju za zadatke poput sažimanja nepročitanih poruka ili pronalaska dokumenata.

Treba li se Apple bojati Microsoft Copilota ?

macOS Sonoma trenutno nema generativne AI mogućnosti, iako donosi poboljšanja u odnosu na prethodne verzije macOS-a. macOS Sonoma uključuje nekoliko novih značajki za video konferencije, poput Presenter Overlay i novih reakcija. Međutim, ne može se usporediti s Windowsom 11, koji sada ima pravog AI ličnog asistenta. Iako Apple trenutno ima Siri na Macu, trebali bi ozbiljno razmotriti ažuriranje Sirija s generativnim AI mogućnostima što je prije moguće. Što nas dovodi do zaključka da bi Apple trebao ozbiljno razmotriti unaprjeđenje svoje AI ponude kako bi ostao konkurentan na polju umjetne inteligencije.

Konkurencija: Google Duet AI

Google je nedavno predstavio svoju verziju Microsoft Copilota, Duet AI, koja će biti integrisana u Google Workspace. Duet AI nudi slične funkcionalnosti kao Copilot, uključujući aplikacije poput Google Docs, Slides, Meet, Gmail i Chat. Duet AI još nije dostupan široj javnosti, ali korisnici mogu zatražiti probnu verziju.

Zaključak: Microsoft Copilot donosi revoluciju u načinu rada na Microsoftovim aplikacijama, pružajući AI podršku i optimizaciju radnih procesa. Iako će biti potrebno platiti za uslugu u određenim aplikacijama, prednosti u učinkovitosti i produktivnosti su očite. Također, konkurencija, poput Google Duet AI, potiče razvoj AI asistenata i korisnici mogu očekivati brojne inovacije u budućnosti.

Želiš li saznati više informacija o Microsoft Copilotu? Posjeti Microsoft blog i informiši se.