062322777 info@digitalk.ba

Kako da kreiraš Reels video i privučeš nove kupce?

Reels je video format na Facebooku i instagramu koji tvom biznisu omogućava da proširi vidljivost, dođe do novih pratitelja i sa pravom strategijom pretvori ih u potencijalne kupce proizvoda i usluge. Ovaj format prije svega mora biti zabavan, smiješan, ali i edukativan kako bi animirao korisnike ovih društvenih mreža.

U ovom blog postu dobit ćeš sve neophodne informacije kako da napraviš dobar reels video, a ako ti treba pomoć budi slobodan da nas kontaktiraš kako bismo zajedno osmislili strategiju nastupa na društvenim mrežama kroz reels video snimke.

Šta je reels video i koji ga elementi čine privlačnim i zanimljviim?

Na početku reels video je mogao trajati do 60 sekundi, nakon nekog vremena Instagram je proširio trajanje do 90 sekundi. Obzirom da Tik Tok polako uvodi duge formate video snimaka, vjerujemo da će i Instagram u budućnosti produžiti trajanje Reels videa.

Ovaj format videa može uklkjučivati efekte, muziku, kao i fruge elemente što ga čine privlačnim i zanimljivim.

Kako napraviti reels video?

Izrada je vrlo jednostavna i može se napraviti direktno u aplikaciji Instagram. Za početak potrebno je da otvoriš aplikaciju, odete na opciju “Reels” . Odatle možeš snimiti kompletan materijal ili odabrati postojeći iz galerije. Nakon što montiraš sve snimke, prelaziš na dodavanje efekata, muzike ali i drugih kreativnih elemenata koji će tvoj reels učiniti zanimljviim i privlačnim za ciljanu publiku.

Instagram nudi širok izbor opcija za muziku, brojne efekte, kao i alate koji se koriste za poboljšanje videa. Također možeš dodati i tekst, naljepnice, kao i druge elemente koji će tvoj reels učiniti zanimljivim.

Aplikacije koje koristimo za izradu Reelsa

Mi u Digitalk agenciji koristimo mnoštvo aplikacija za izradu kvalitetnih Reels videa. Za montažu koristimo Adobe Premiere Pro i CapCut. Ako se radi o animiranim fotografijama i Canva može poslužiti.

Za izradu titlova u videu koristimo CapCut i Captions app.

Reels video u službi promocije malih i srednjih biznisa

Kroz reels video, mali biznisi mogu prezentovati svoje proizvode ili usluge na privlačan način, privlačeći pažnju potencijalnih kupaca. Također, ovi videi mogu pomoći u izgradnji brend svijesti i stvaranju veze sa publikom putem autentičnog i zabavnog sadržaja. Korištenjem kreativnih efekata, muzike i hashtagova, mali biznisi mogu dodatno poboljšati vidljivost svojih reels videa na Instagramu.

Ukratko, reels videa pružaju malim biznisima jednostavan i efikasan način da se istaknu na Instagramu, angažuju svoju publiku i promovišu svoje proizvode ili usluge na zabavan i privlačan način.

Ok ali kako da se istaknem na Instagramu i napravim zabavan Reels ?

Ključ uspjeha u izradi reels videa leži u planiranju i kreativnosti. Prije snimanja, važno je imati jasan koncept i scenarij. Kreativno uređivanje videa, korištenje zanimljivih efekata i muzike takođe doprinose atraktivnosti sadržaja.

Najbolje prakse za povećanje vidljivosti reelsa

Da bi reels bio što vidljviiji važno je koristiti relevantne hashatagove, dodijeliti mu teme, napisati privlačni opis, ali i objaviti sadržaj u vrijeme kada je publika najaaktivnija. Također važno je da komuniciraš sa publikom, odgovaraš na komentare, dogovaraš saradnje sa drugim korisnicima. Ali i radiš plaćeno oglašavanje koje također možeš uraditi sa nama.

Da li je potrebna profesionalna oprema za izradu reelsa?

Iako profesionalna oprema može poboljšati kvalitet videa, mnogi reels videi se uspješno snimaju i uređuju pomoću pametnih telefona i besplatnih aplikacija za uređivanje. Više preferiramo snimanje reelsa telefonom jer nam je dosadašnja praksa pokazala da mnogo bolje prolaze “manje profesionalni” klipovi na društvenim mrežama u odnosu na

10 jednostavnih Reels ideja za male biznise

U nastavku ti donosimo 10 jednostavnih ideja koje već danas možeš iskoristiti za svoj biznis:

  • Oživi tweetove
  • Napravi grafiku citata
  • Ubrzaj statične fotografije
  • Napravi meme
  • Partnerstvo s kreatorima
  • Dodaj pokret svom tekstu
  • Dijeli korisnički generirani sadržaj (UGC)
  • Pretvori istaknute dijelove Instagram priča u Reelse
  • Napravi Timelapse
  • Odgovori na često postavljana pitanja za svoj proizvod ili uslugu

 

Reels video je najbolji način za promociju tvog biznisa kada imaš ograničeni budžet za oglašavanje

 

Zaključak

Izrada reels videa predstavlja izazov za biznise, ali je još uvijek najbolji način da se istaknu na instagramu i dosegnu širu publiku na kreativan način. Kroz planiranje, kreativnost i praćenje analitike brendovi mogu postići značajan uspjeh sa ovim formatom. ‘

Trebaš li izradu reels videa ili edukaciju kako da sam napraviš kvalitetan reels video i istakneš svoj biznis na društvenim mrežama? Javi se na ovoj stranici i zakažimo besplatnih 15 minuta konsultacija.